Gondoljunk csak bele, mennyit használjuk a kezünket és a lábunkat” – mondja

Gondoljunk csak bele, mennyit használjuk a kezünket és a lábunkat” – mondja

A pikkelysömör azonban a test más, érzékenyebb részeit is érintheti, például a nemi szervek területét, a hónaljat és az arcot, és ezeken a területeken a fellángolások eltérően nézhetnek ki, és más típusú kezelést és kezelést igényelhetnek.

Míg a pikkelysömör kihívásokat jelenthet, függetlenül attól, hogy hol fordul elő – olyan tüneteket okozva, mint a viszketés, kellemetlen érzés és még fájdalom is, a pikkelysömör ezeken az érzékeny területeken további szövődményekhez vezethet. Azok az emberek, akiknél a pikkelysömör olyan jól látható területeken fordulnak elő, mint az arc vagy a kéz, szintén öntudatosak, szégyellhetik magukat vagy zavarban vannak. Ha pedig pikkelysömör van az ágyékukon vagy a nemi szervükön, akkor szexuális kapcsolataik potenciálisan kihathatnak a Reumatologica folyóiratban 2018 decemberében megjelent, speciális helyeken található, psoriasisról szóló cikkre.

„A pikkelysömör bárhol [előfordulhat]; hatással lehet a körmökre, az egész bőrre és az ízületeinkre” – mondja Neelam Vashi, MD, a Bostoni Egyetem Orvostudományi Karának bőrgyógyász adjunktusa és a Boston Medical Center bőrgyógyásza. „Érzékenynek tekintjük az intertriginális területeket [ahol két bőrfelület összeér vagy dörzsölődik] – ezek a hónalj, a mellek és az ágyék alatt találhatók. Azt is megjegyzi, hogy az arcon lévő pikkelysömör, amely sokkal nyilvánvalóbb, mint a más területeken jelentkező fellángolások, gyakran szociálisan és pszichológiailag is felkavaróbb lehet.

Íme, amit tudnia kell a pikkelysömör fellángolásának kezeléséről és kezeléséről az érzékeny területeken.

Psoriasis által érintett érzékeny területek

Bár a pikkelysömör bárhol előfordulhat a szervezetben, ezek azok a helyek, amelyeket általában érzékenyebbnek tartanak, és ezeket a gyulladásos betegséget érintheti.

Lágyék, hónalj, mell alatt A pikkelysömör leggyakoribb formáját plakkos pikkelysömörnek nevezik; ezek a száraz, megemelkedett, ezüstös pikkelyes foltok gyakran megjelennek a térdeken, a könyökön, a fejbőrön és a hát alsó részén. De a pikkelysömör egy másik típusa, az úgynevezett inverz pikkelysömör, megjelenhet azokon a területeken, amelyek érzékenyebbek lehetnek, például az ágyékban, a hónaljban vagy a mellek alatt, Rosalyn George, MD, az Amerikai Akadémia okleveles bőrgyógyásza és munkatársa szerint. bőrgyógyászat és az észak-karolinai Wilmington Dermatology Center tulajdonosa.

Ez a fajta pikkelysömör sima vörös bőrfoltokat okoz, amelyeken nem láthatók a plakkos pikkelysömör árulkodó száraz pikkelyei, mert nedvességtartalmú területeken fordul https://harmoniqhealth.com/hu/ elő. Ezek a foltok viszketőek, kellemetlenek vagy fájdalmasak lehetnek, és a gyulladást súlyosbíthatja az izzadság vagy a bőr összedörzsölése. „Azokon a területeken, ahol bőrredők vannak – nőknél a mell alatti területeken, férfiaknál és nőknél az ágyéki területeken, és bárhol, ahol izzad, amikor meleg vagy idegesnek érzi magát, például a hónaljban – t látja a vízkő felhalmozódását a nedvesség miatt ezeken a területeken; csak vörösséget lát” – mondja Stephen P. Stone, MD, a Southern Illinois University School of Medicine (Illinois állambeli Springfield) bőrgyógyász professzora.

A nemi szervek pikkelysömöre Az Országos Psoriasis Alapítvány (NPF) szerint a pikkelysömörben szenvedők kétharmada tapasztalja élete valamely pontján a nemi szervek pikkelysömörét. A genitális pikkelysömörben szenvedőknek általában testük más területein is előfordul a pikkelysömör.

A genitális pikkelysömör (amely lehet plakkos pikkelysömör vagy inverz pikkelysömör) a következő területeket érintheti az NPF szerint:

Pénisz, herezacskó vagy vulvaPubis (a bőr a nemi szervek felett) A fenék közötti ránc, beleértve a végbélnyílás környékét is Belső és felső comb

„Az emberek fellángolásokat tapasztalhatnak a nemi szervek területén, és ez nagyon zavaró lehet” – mondja George. Megjegyzi, hogy a nemi szervükön vagy az ágyékukon pikkelysömörben szenvedők gyakran aggódnak amiatt, hogy fertőző-e, és hogy adhatják-e egy szerelmes partnernek. – Nem igaz – nyugtatja meg George. „Nem fertőző. ”

Arc pikkelysömör Az NPF szerint a pikkelysömörben szenvedők körülbelül 50 százaléka tapasztal pikkelysömört az arcán, jellemzően a szemöldökén, a homlok felső részén és a hajvonalon, valamint az orr és a felső ajak közötti területen. A pikkelysömör a fül körüli bőrt is érintheti (beleértve a hallójáratot is). Ritka esetekben a pikkelysömör a szájban és annak környékén, illetve a szem környékén is megjelenhet. Az arcterületeken előforduló pikkelysömör inverz vagy plakkos típusú lehet.

Attól függően, hogy az arc mely területét érinti a pikkelysömör és a gyulladás súlyossága, bőrgyógyásza javasolhatja, hogy forduljon fül-orr-gégészhez, fogorvoshoz, szemészhez vagy más egészségügyi szakemberhez.

Palmoplantaris pikkelysömör Ez a fajta pikkelysömör a kézfejen és a talpon jelentkezik. Az NPF szerint a tenyér-plantáris pikkelysömör a plakkos pikkelysömörben szenvedők körülbelül 40 százalékát érinti, és azok, akiknek pikkelysömör a tenyerükön és a talpukon, általában nem fordulnak elő testük más területein.

Ez a fajta pikkelysömör nagyon zavaró lehet a betegek számára, jegyzi meg George. „Gondoljunk csak bele, mennyit használjuk a kezünket és a lábunkat” – mondja. „Ha ezeken a területeken viszkető vagy fájdalmas kiütések jelentkeznek, ez felértékelődik, mert mennyit használjuk a kezünket és a lábunkat mindennapi életünkben. ”

A Journal of the American Academy of Dermatology című folyóiratban 2014 októberében megjelent tanulmány megállapította, hogy a tenyér-plantáris pikkelysömörben szenvedők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak életminőség-romlást, mint azok, akiknél a betegség a test más területein fordult elő.

Az NPF megjegyzi, hogy a palmoplantáris pikkelysömör kezelése kihívást jelenthet, mivel gyakran nem reagál a kezelésre, valamint a test más részeit érintő pikkelysömörre, bár a pikkelysömör kezelésére szolgáló gyógyszerek köre folyamatosan bővül, így több eszköz áll az orvosok rendelkezésére. . A palmoplantáris pikkelysömörben szenvedőknek több különböző gyógyszert vagy kezelési kombinációt kell kipróbálniuk, hogy megtalálják a számukra megfelelőt.

Psoriasis kezelése érzékeny területeken

Amikor a pikkelysömör kezeléséről van szó ezeken az érzékeny területeken, gyakran ugyanazokat az eszközöket használják, mint a pikkelysömör kezelésére a test más részein. „Ugyanúgy kezeljük, bár lehet, hogy különböző gyógyszerekről van szó – helyileg, szájon át szedhető gyógyszerekkel, injekciókkal –, amelyek minden területet kezelnek” – mondja Vashi.

George megjegyzi, hogy az orvosok jellemzően ugyanazon gyógyszerek enyhébb változatait használják, amelyek vastagabb bőrrel rendelkeznek, mint például a könyök vagy a térd. „Ha vastag a bőr, szükségem van valamire, ami behatol, ezért erre a területre erősebb gyógyszert javaslok, míg az arcunkon, a karunk alatt és a nemi szervünk bőre már vékonyabb, így használhatunk olyan gyógyszereket, amelyek kevésbé hatékonyak, és még mindig jó eredményeket érnek el” – magyarázza George.

„A pikkelysömör kezelésére szolgáló gyógyszerek nem mindenki számára megfelelőek” – jegyzi meg Lawrence Green, MD, a washingtoni George Washington Egyetem Orvosi és Egészségtudományi Karának bőrgyógyász klinikai professzora, valamint az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia munkatársa. „Nincs egy olyan jó gyógyszer, amely biztonságos lenne a bőr minden területén. ” Hangsúlyozza, hogy fontos, hogy beszéljen bőrgyógyászával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a legjobb gyógyszert használja a bőr adott részére.

A gyógyszeres kezelés mellett George azt tanácsolja, hogy használjon gyengéd tisztítószereket, kerülje a bőrradírozást, és használjon jó, ceramidokat tartalmazó hidratáló krémet. „Azt akarjuk, hogy az emberek úgy bánjanak a bőrükkel, mint a babák bőrével” – mondja George.

George is szereti a természetes gyógymódokat, például a kurkumát. „A kurkuma nagyon hasznosnak bizonyult” – mondja. Az emberek kipróbálhatják a kurkuma alapú krémeket, vagy szedhetnek kurkuma-kiegészítőket, amelyek George megjegyzi, hogy nem csak az érzékeny területeken, hanem a pikkelysömörben is hasznosak lehetnek. „Remek gyulladáscsökkentő” – mondja George. Beszéljen orvosával a természetes gyógymódok kezelési tervébe való belefoglalásáról.

A pikkelysömör kezelésének másik fontos szempontja az érzékeny területeken az egészséges életmódra való összpontosítás – egészséges táplálkozás, testmozgás és elegendő alvás, a stressz csökkentése –, hogy megpróbáljuk csökkenteni a fellángolások számát, mondja George.

A lényeg: Olyan sok kezelési lehetőség létezik, beleértve az újabb gyógyszereket is a piacon, hogy ha úgy találja, hogy az egyik nem működik, szinte biztos lehet benne, hogy talál egy másikat, amelyik működik, mondja Dr. Stone. „Együtt dolgozzon bőrgyógyászával és biztosítótársaságával, hogy megtalálja az Ön számára legmegfelelőbbet” – mondja.

More in Psoriasis

Minden, amit a pikkelysömör biológiai kezeléséről tudni kell

A pikkelysömör okozza a fáradtságot?

10 barkácsolt otthoni gyógymód pikkelysömörre

Hogyan hozhatja ki a legtöbbet zuhanyozásából vagy fürdőjéből, ha pikkelysömörben szenved

Iratkozzon fel Psoriasis Hírlevelünkre!

The Latest in Psoriasis

Te – Igen, Te! — Lehet Psoriasis Patient Advocate

Írta: Howard Chang 2021. március 25

A pikkelysömörrel való élet ázsiai amerikaiként azt jelentheti, hogy „keserűt eszik”

Írta: Howard Chang 2021. március 3

Mi a teendő, ha a helyi kezelések nem elegendőek a pikkelysömörhöz

Az Ön állapotának előrehaladtával előfordulhat, hogy meg kell fontolnia szisztémás kezeléseket a tünetek kezelésére.

Írta: Colleen de Bellefonds 2021. február 23

10 jel, hogy itt az ideje, hogy hívja bőrgyógyászát a pikkelysömörrel kapcsolatban

Előfordulhat, hogy fel kell vennie a kapcsolatot bőrgyógyászával a rendszeres látogatások között.

Írta: Colleen de Bellefonds 2021. február 23

Hogyan navigáljunk az egészségbiztosítás változásaiban a pikkelysömörrel

Írta: Howard Chang 2021. január 29

Milyen 35 évet élni pikkelysömörrel: Glenn története

Íme, hogyan töltötte egy New York-i férfi élete felét az állapot kezelésével.

Írta: Colleen de Bellefonds, 2021. január 28

5 tipp a láb pikkelysömörének kezelésére

A pikkelysömör hatással lehet a lábadra, és kihívást jelent a megkerülést. Az alábbiakban bemutatjuk azokat a lépéseket, amelyekkel megelőzheti a problémákat.

Írta: Nina Wasserman 2021. január 28

5 módszer a biztonságos sportolásra pikkelysömörrel

A kellemetlen, viszkető bőr plakkok megnehezíthetik az aktív tartást és a sportolást. Ezek az egyszerű lépések segíthetnek abban, hogy a játékok szórakoztatóak legyenek.

Írta: Nina Wasserman 2021. január 28

Mit jelent a COVID-oltás a pikkelysömörben szenvedők számára

Írta: Howard Chang 2021. január 25

Mit kell tudni a szőrtelenítésről, ha pikkelysömörben szenved

Akár a nem kívánt szőrszálakat szeretné eltávolítani az arcáról, a lábáról vagy a teste más területéről, a következőket kell tudnia ahhoz, hogy ezt kíméletesen és biztonságosan végezze. . .

Írta: Katherine Lee 2020. december 10"

A tartós fáradtság megzavarhatja napi működését. Fan Jianhua/

Normális, ha időnként fáradtnak érzi magát, különösen akkor, ha különösen mozgalmas napja volt, vagy nem aludt eleget előző éjszaka, de a krónikus és tartós kimerültség az alapbetegség jele lehet. Ha Ön pikkelysömörben szenved, akkor az Ön betegsége lehet a bűnös a fellobbanó energiák és a szellemi vagy fizikai kimerültség mögött.

Az American Academy of Dermatology Association (AAD) szerint sok pikkelysömörben szenvedő ember tartós fáradtságot tapasztal, ami zavarhatja a napi működést. A British Journal of Dermatology 2017 februárjában megjelent tanulmánya 84 pikkelysömörben szenvedő beteg és 84 egészséges, pikkelysömörben nem szenvedő ember fáradtságát mérte fel, és megállapította, hogy a pikkelysömörben szenvedők közel 50 százaléka tapasztalt jelentős fáradtságot.

Az Advances in Dermatology and Allergology folyóiratban 2020 februárjában publikált tanulmány pedig, amelyben 58 pikkelysömörben szenvedő beteg, 60 psoriaticus ízületi gyulladásban szenvedő beteg, valamint egy kontrollcsoportban 61 olyan személy vett részt, akik nem szenvedtek ilyen betegségekben, azt találta, hogy az emberek 17 százaléka. pikkelysömörrel súlyos fáradtságot tapasztaltak. A kutatók azt is megjegyezték, hogy a krónikus fáradtság súlyos, de alulértékelt probléma a pikkelysömörben szenvedőknél.

Miért vezethet a pikkelysömör fáradtsághoz

“A pikkelysömör olyasvalami, amit az emberek látnak a bőrükön, így azt gondolhatják, hogy csak a bőr mélyén van, de valójában nem az” – mondja Rosalyn George, MD, az okleveles bőrgyógyász, az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia munkatársa és a Wilmington tulajdonosa. Bőrgyógyászati ​​Központ Észak-Karolinában. „Ez valójában egy szisztémás betegség. Ez azt jelenti, hogy a pikkelysömör az egész testet érintheti, nem csak a bőrt. Ennek egyik módja az, hogy tartós fáradtságot okoz – jegyzi meg Dr. George.

Az orvosok nem tudják pontosan, hogyan okoz a pikkelysömör fáradtságot, de azt gyanítják, hogy köze lehet ahhoz, hogy a pikkelysömör immunrendszeri reakciót vált ki, és amikor az immunrendszere folyamatosan hiperéber állapotban van, a szervezet elfárad, mert állandóan dolgozik – magyarázza George.

„A pikkelysömör gyulladásos betegség” – mondja Neelam Vashi, MD, a Bostoni Egyetem Orvostudományi Karának bőrgyógyász adjunktusa és a Boston Medical Center bőrgyógyásza. „A gyulladás eljuthat a bőrre, az ízületekre és a test más helyeire. ” Dr. Vashi szerint, ha a szervezetben betegség van, citokineknek nevezett fehérjéket termel, amelyek gyulladást okoznak. Nem teljesen ismert, hogy ezek a fehérjék hogyan okozhatnak fáradtságot, de beindítják az immunrendszert és gyulladást váltanak ki, ami felveszi a szervezet energiáját.

Az is tény, hogy a pikkelysömör kényelmetlenséget okozhat, ami befolyásolhatja az alvást. “A viszketés néha megzavarhatja az alvási szokásokat” – mondja Stephen P. Stone, MD, a Southern Illinois Egyetem Orvostudományi Karának bőrgyógyász professzora, Springfield, Illinois.

A pikkelysömörrel kapcsolatos állapotok hozzájárulhatnak a fáradtsághoz

Az AAD szerint a pikkelysömör növelheti más egészségügyi állapotok kialakulásának kockázatát, amelyek zavarhatják az alvást és hozzájárulhatnak a fáradtsághoz.

Arthritis psoriatica Az Országos Psoriasis Alapítvány (NPF) szerint a pikkelysömörben szenvedők körülbelül 30 százalékát érinti az ízületi gyulladás. “A pszoriázisos ízületi gyulladásban szenvedő betegek jelentős részének ízületi fájdalmai vannak, és ez az alvási szokásokat is megzavarhatja” – mondja Dr. Stone.

Alvási apnoe A Scientific Reports folyóiratban 2020 áprilisában megjelent tanulmány szerint a pikkelysömörben szenvedőknél jelentősen megnövekszik az obstruktív alvási apnoe kockázata, az obstruktív alvási apnoéban szenvedőknél pedig jelentősen megnövekszik a pikkelysömör kockázata – ez egy példa a kétirányú összefüggésre. A kutatók megjegyzik, hogy a pikkelysömörben szenvedőket ki kell értékelni az alvási problémák miatt.

Depresszió Az NPF szerint sok pikkelysömörben szenvedő ember levertnek és depressziósnak érezheti magát, és intenzív szorongással, aggodalommal, szomorúsággal és félelemmel küzdhet, amelyek megzavarhatják mindennapi életüket. „A levertség és a depresszió hozzájárulhat a fáradtsághoz” – teszi hozzá Vashi.

Az Actas Dermo-Sifiliográficas 2019. január-februári számában megjelent cikk megjegyzi, hogy a szorongás a pikkelysömörben szenvedők 43 százalékát érinti, és a pikkelysömörben szenvedők körülbelül 20-30 százaléka szenved depresszióban, és egyes kutatások ilyen magas számokat számolnak be. mint 62 százalék. A cikk azt is megjegyzi, hogy a súlyos pikkelysömör a depresszió magasabb arányával jár.

Az AAD megjegyzi, hogy bizonyos gyógyszerek, például bizonyos fájdalomcsillapítók és a metotrexát, amelyet az orvosok általában a pikkelysömör és az ízületi gyulladás kezelésére írnak fel, fáradtságot okozhatnak.

Ezen tényezők bármelyike ​​hozzájárulhat ahhoz a fáradtsághoz, amelyet sok pikkelysömörben szenvedő ember tapasztal.

Published
Categorized as Blog